Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Statystyki
Produktów:
920
Kategorii:
85
Nowości:
29
Promocje:
1
Sonda
Jaką herbatę najczęściej pijesz?
Dlaczego warto zacząć dzień od herbaty o wysokiej zawartości kofeiny zamiast kawy? 0
Dlaczego warto zacząć dzień od herbaty o wysokiej zawartości kofeiny zamiast kawy?

Dlaczego warto zacząć dzień od herbaty o wysokiej zawartości kofeiny zamiast kawy?

Dla wielu z nas poranna filiżanka kawy to nieodłączny element poranków. Ten popularny napój energetyczny, stawia nas na nogi za pomocą dawki kofeiny niemal każdego dnia. 

  • Trzeba też pamiętać, że kawa na pusty żołądek jest szkodliwa. Najpierw śniadanie, a później kawa.

***

Po raz pierwszy w czystej postaci wyizolowano kofeinę w 1820 roku. Ale jako substancja była wykorzystywana przez ludzi od wielu wieków. Od starożytnych czasów spożywano nasiona lub  żuto liście i korę niektórych roślin, czyniono tak, ponieważ, zaobserwowano, że powoduje zmniejszenie uczucia zmęczenia. Poprawiało samopoczucie i dodaje sił i energii. Z czasem zaobserwowano, że efekty te są silniejsze zanurzone w gorącej wodzie. Nawet znana legenda pochodząca sprzed ok. 5000 lat chińska legenda, w której cesarz Shen Nung odkrył herbatę, gdy kilka liści pobliskiego krzewu przez przypadek wpadło do wrzącej wody.

Drugie najpopularniejsze dziś źródło kofeiny, nasiona kawowca, odkryto w IX wieku n.e., na terenach dzisiejszej Etiopii. Pasterze zaobserwowali, że ich kozy mają więcej energii, gdy spożywają owoce pewnego krzewu. Jak się okazało była to ziarna kawy. I tak do dziś herbata i kawa zaraz po wodzie są najbardziej rozpowszechnionym napojem na globie od wieków.

 *****

Jest też wiele powodów, dla których można zastąpić kawę, poranną herbatą, może nie wykluczyć ale czasem zastąpić. Herbata jest również świetnym zamiennikiem porannego espresso, jej właściwości dostarczają subtelniejszego, ale potężnego zastrzyku energii dzięki teinie. Każda herbata z teiną (Camellia sinensis) występuje w szerokiej gamie smaków i mocy, więc bez problemu łatwo jest wybrać najlepiej pasującą dla siebie.

Herbata to bogactwo minerałów i witamin, dlatego jej picie to korzyści zdrowotne. Różne odmiany i rodzaje mogą się przyczynić do zapobiegania poważnym chorobom, takim jak choroby serca i nowotwory, zwiększać relaksację i energię. Niemal każdy pijący herbatę nie bez przyczyny wychwala jej energetyczne działanie. Herbata zapewnia orzeźwienie, którego potrzebujesz.

 Herbata

  • Ile kofeiny jest w herbacie?

Zawartość kofeiny w herbacie jest dość zróżnicowana w zależności od rodzaju herbaty. Inne czynniki, takie jak region uprawy herbaty, sposób jej przetwarzania i sposób parzenia, mogą wpływać na zawartość kofeiny w Twojej filiżance herbaty. Herbaty ziołowe lub rooibos nie zawierają naturalnie występującej kofeiny. Poniżej herbaty i niektóre popularne alternatywy dla kawy i informacje, ile kofeiny zawiera każda z nich. Dla porównania, filiżanka 200 ml kawy zawiera 100 mg. Choć tu też trzeba brać pod uwagę stopień palenia ziaren kawy ma to duże znaczenie, ponieważ zawartość kofeiny może być większa lub mniejsza. Poziom kofeiny maleje, gdy zwiększania się stopień wypalenia w palarni ziaren kawy. Ziarenka arabki palonej na jasno dają najwięcej kofeiny zaparzonej kawie. Kawa palona na ciemno to mniej nut smakowych jakie uzyskamy z ziarna.

[product id="735, 739, 893, 892, 83, 85, 189" limit="3" onlyAvailable="true"]

Herbaty zwane jako Camellia chińską (sinsesis) oraz indyjską (assamica) — zawierają różne poziomy kofeiny. Filiżanka zaparzonej prawidłowo czarnej herbaty tzn. zachowując temperaturę parzenia ok 95°C i następnie liście oddzielone po ok 3 minutach zawierają najwyższe stężenie teiny (kofeiny) w porównaniu z innymi herbatami jak m.in. zieloną czy białą. Choć jak w każdej regule jest i wyjątek: zielona herbata Matcha, czyli sproszkowana herbata zielona. Czarne herbaty zawierają uśredniając 37 mg kofeiny, a herbaty sproszkowane typu matcha zawierają blisko 130 mg. Natomiast Oolong, pu erh i herbaty zielone zawierają około 31 mg kofeiny na filiżankę 250 ml. Biała herbata natomiast posiada najmniej teiny (kofeiny) spośród herbat liściastych, czyli zaledwie 27 mg na 250 ml filiżankę. Yerba mate z czyli ostrokrzew paragwajski rosnący wyłącznie w Ameryce Południowej jest zananą alternatywą dla kawy, ponieważ zawiera 59 mg kofeiny i wysokie stężenia aminokwasów l-teaniny, które dają duża dawkę energii dla naszego organizmu.

Zawartość kofeiny w innych produktach (wartość uśredniona)

Produkt

Ilość produktu

Ilość kofeiny

Gorąca czekolada

150 ml

4 mg

Napoje energetyzujące

330 ml

80 mg

Mleczna czekolada

30 g

6 mg

Gorzka czekolada

30 g

60 mg 

Cola

100 ml

10 mg

Jednorazową bezpieczną dawkę dla osoby dorosłej określa się spożycie kofeiny na poziomie 3 mg/kg masy ciała.  Dawka ta określa spożycie niezależne od źródła. Całkowita bezpieczna  dzienna dawka spożycia kofeiny  mieści się na poziomie 400 mg

  • Więc czy warto pić herbatę dla dodania energii?

Z podanych wyżej danych dość łatwo wyciągnąć wnioski, że większość herbat zawiera mniej kofeiny niż filiżanka kawy. Dlaczego więc zastępować kawę herbatą, gdy chcesz zwiększyć poziom energii? Herbata zapewnia zrównoważony i bardziej stały zastrzyk energii niż kawa. Oznacza to, że możesz zachować czujność i koncentrację, nie doświadczając później negatywnych skutków nagłego zaniku kofeiny w organizmie. działanie pobudzające kawy czyli pierwszy efekt działania kofeiny odczujemy po około 15 minutach od pierwszego łyku. W tym czasie poziom kofeiny osiągnie połowę maksymalnego stężenia i jest wystarczający, aby odczuć jej działanie na nasz organizm. Efekty działania kofeiny może być odczuwalny nawet do 4 godzin.

W kawie kofeina jest uwalniana nagle w sposób natychmiastowy, co wywołuje uczucie energetyczne, które odczuwasz niemal natychmiast po spożyciu. Natomiast kofeina w herbacie uwalniana jest wolniej ze względu na jej skład chemiczny. Herbata zawiera związki chemiczne znane jako garbniki, polifenole, które nadają herbacie wyrazisty niekiedy cierpki, ale świeży smak naparu. Taniny powstałe wyniku zaparzenia liści herbacianych wiążą się z aminokwasami i kofeiną, dostarczając zrównoważoną dawkę energii. Powolne uwalnianie kofeiny skutkuje długotrwałym zastrzykiem energii.

Oprócz umiarkowanej ilości kofeiny, herbata zawiera również niedietetyczny aminokwas znany jako l-teanina i występuje wyłącznie w herbacie i niektórych grzybach który przyczynia się do zwiększenia sprawności umysłowej organizmu ludzkiego. Aminokwas ten działa powodując zmniejszenie stresu, odpowiada za poprawę naszego nastroju w wyniku wywołania reakcji chemicznych w układzie nerwowym. L-teanina jest potężna, ponieważ wywołuje relaksację bez żadnych efektów uspokajających. Pomaga to złagodzić kofeinę, która może powodować roztrzęsienie.

 Plantacja herbaty

  • Jak wybrać herbatę o wysokiej zawartości kofeiny?

Żeby uzyskać skuteczny efekt przy wyborze trzeba brać pod uwagę czynnik, który będzie skuteczny i zapewni najlepiej działającą herbatę na nasz organizm a taki będzie, gdy zapewni wysoką zawartości kofeiny. Najpierw musisz zdecydować, ile potrzebujesz kofeiny. Jeśli regularnie wypijasz 4 lub więcej napojów kawowych dziennie, przejście na herbatę oolong (zwana również herbata turkusową) o umiarkowanie zawartości kofeiny może nie dać Ci potrzebnej energii. Zamiast tego zdecyduj się na mocną sproszkowaną herbatę matcha, która oferuje wysoką zawartość kofeiny (teiny), a także wysokie stężenie aminokwasu L-teaniny, dzięki temu możesz lepiej się skoncentrować i dłużej się skupić. Na początku możesz nie być w stanie całkowicie zrezygnować z kawy, ale powolne przejście na herbatę może być pierwszym krokiem.

[product id="214, 144, 106, 156, 270, 323" limit="6" onlyAvailable="true"]

Herbaty czarne i oolong to dobry wybór dla bardziej umiarkowanych kawoszy. Jeśli chodzi o kofeinę, zdecydowanie dostarczają sporą dawkę energii, ale nie powodują skutków ubocznych, takich jak nerwowość i podrażnienie. Polecamy tu herbatę oolong Lazurowe Wybrzeże

Drugim elementem ważnym wybierając herbatę o wysokiej zawartości teiny jest jej smak. Spośród herbat z dużą zawartością kofeiny posiada właściwości cierpkie i mocne, wyraziste smaki niekiedy goryczkę.

Herbaty czarne są najbardziej kojarzone z kawą pod względem zawartości kofeiny i smaku. Czarne herbaty o wysokiej zawartości kofeiny obejmują herbatę Assam, Yunnan i Ceylon. Angielskie herbaty śniadaniowe są popularnym faworytem na dobry początek poranka. Popularną opcją jest herbata Earl Grey, która jest naparem z bergamotki i ma cytrusowy smak.

Herbata Oolong jest bliska czarnej herbatce pod względem silnego smaku. Dzieje się tak, ponieważ jest częściowo utleniony, co pozwala liściom na rozwinięcie głębokich smaków. Herbata Oolong jest ulubioną chińską herbatą i może być warzona wyjątkowo mocna dla osób lubiących ostre smaki. Herbaty Oolong mogą być również owocowe i kwiatowe z odważnymi profilami smakowymi, które tworząc kompromis między herbatą białą a czarną.

Filiżanka zielonej herbaty to opcja, jeśli chodzi o wysoką zawartość kofeiny i łagodniejszy smak. Japońskie zielone herbaty, takie jak Sencha i Genmaicha, oferują smaki, które kierują się ku kwiatowym, prażonym i ziemistym. Zielone herbaty zawierają również zdrowe przeciwutleniacze, takie jak katechiny i polifenole, które zapewniają korzyści zdrowotne, od obniżenia ciśnienia krwi po poprawę funkcji ośrodkowego układu nerwowego i utratę wagi.

Generalnie biała herbata jest jedną z najdelikatniejszych jej napar uwalnia nutę ze słodkimi, kwiatowymi smakami i aromatami po zaparzeniu. Proces produkcji białej herbaty daje efekt, że jest najmniej kofeinowy. Biała herbata, więc jest idealną opcją dla osób, które nie lubią mocnych naparów i mają wrażliwość na kofeinę lub chcą łagodnego nie podrażniającego smaku.

 cZARNA HERBATA LIŚCIASTA

  • Skutki uboczne kofeiny

Może się zdarzyć, że spożycie herbaty dzięki zwartości teiny (kofeiny) powodować łagodne i umiarkowane skutki uboczne u niektórych zdrowych osób dorosłych. Niektóre to biegunka, bóle głowy i rozstrój żołądka wówczas bezwzględnie należy ograniczyć spożycie herbat z kofeiną do minimum. Choć mocna zaparzona czarna herbata ułatwia trawienie i zatrzymuje biegunkę skutecznie. Dobrą wiadomością jest to, że zdecydowana większość zielonych herbat ma dość niski poziom zawartości kofeiny, który nie wywołuje tych skutków ubocznych u większości miłośników herbat. I mimo, że nie dostarczysz tak dużo kofeiny, jak w filiżance kawy, nadal będzie można czerpać korzyści pobudzające i energetyczne dzięki innym składnikom, takim jak l-teanina.

  • Daj przestrzeń liściom herbacianym

Herbaty w saszetkach  są wygodne do picia w podróży, na biwaku itp... ale trzeba mieć świadomość, że producenci nawet ci renomowani pakują do saszetek herbatę która dla konsumenta czyli nas szybko się zaparzyła i są to herbaty według klasyfikacji wyglądu i rodzaju liści B (Broken) – herbata z łamanych liści  i F (Fannings) – miał i odsiew. Więc z całą pewnością liście herbaciane luzem zasypane w zaparzaczu oferują więcej korzyści zdrowotnych i skuteczniej dostarczają zastrzyk energii, którego pragniesz, ponieważ do prawidłowego zaparzenia potrzebują w pełni się rozwinąć by uwolnić swój smak i aromat. Dzięki przestrzeni liście w pełni nasycają napar smakiem, kofeiną i zdrowymi związkami, gdy się zaparzają. Herbaty liściaste sypkie są generalnie wyższej jakości niż herbaty w torebkach, ponieważ torebki herbaty zawierają połamane liście, kurz i pył, które nie zapewniają jakości i korzyści. Większość herbat sypanych zazwyczaj posiadają całe liście, przez co w procesie parzenia uwalniają zawarte przeciwutleniacze, garbniki i polifenole, które sprawiają, że herbata jest idealna na rozpoczęcie dnia.

[product id="88, 224, 91" limit="3" onlyAvailable="true"]

Więc zdecydowanie zalecamy używanie herbaty liściastej sypanej by wypić dobrą herbatę w hotelu na wyjeździe wystarczy zapatrzyć się w  mały i zgrabny zaparzacz, lub filtry papierowe (zdj.). Jeśli lubisz zabierać herbatę na wynos, na spacer, rower po prostu wybierz kubek na wynos z wbudowanym zaparzaczem lub zaparzoną w domu herbatę przelej do termosu.

[product id="735, 739, 893, 892" limit="3" onlyAvailable="true"]
  •  Energia z kofeiny z herbaty

Od Chin gdzie odkryto jej cudowne smaki po  Amerykę Północna i Południową, Europę herbata jest popularnym napojem, który od wieków gasi nasze pragnienie, dodaje energii, pozwala na  koncentrację, skupienie i poprawia ostrość umysłu. I jakże cenna i ważną dodatkową zaletą, że możesz pić ją przez cały okrągły rok, niezależnie od tego, czy wolisz na zimno czyli mrożoną herbatę, czy zaparzoną gorącą.

Różne odmiany herbaty zawierają różne ilości kofeiny warto to wiedzieć gdy sięgasz po puszkę z ulubioną herbatą.

herbaty liściaste

Herbaty ziołowe takie jak napar z rumianku, mięty czy rooibosa w ogóle nie zawierają kofeiny, podczas gdy herbaty z rośliny Camellia sinensis zawierają łagodną lub umiarkowaną ilość kofeiny. Herbata zielona i biała zawierają niewielką ilość kofeiny, podczas gdy herbaty czarne, oolong i pu-erh zawierają większe ilości kofeiny. Herbaty bezkofeinowe — herbaty, które przechodzą proces usuwania kofeiny — nie są całkowicie pozbawione kofeiny, ponieważ nadal zawierają śladowe ilości kofeiny. Poziom kofeiny może się również różnić w zależności od czasu zaparzania i parzenia każdej herbaty.

Jeśli pijesz dużo kawy, zastąpienie porannej kawy lub espresso herbatą może nie wystarczyć na cały dzień. Zamiast tego zacznij od jednej filiżanki parzonej kawy ziarnistej, a następnie dodaj mocną herbatę z kofeiną, taką jak matcha, aby uzyskać trwalszy, bardziej stabilny zastrzyk energii. Dla okazjonalnych osób pijących kawę, zamiast filiżanki wypij filiżankę herbaty, aby ograniczyć spożycie kofeiny.

[product id="239, 679, 885" limit="3" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl